Jan van den Burg

senior project manager
Mitros

in gesprek met

Richard Feenstra

manager vastgoed
Mitros

Jan van den Burg

senior project manager
Mitros

in gesprek met

Richard Feenstra

manager vastgoed
Mitros

De wereld verder verduurzamen, met simpele oplossingen

Hoe ziet de bouwwereld eruit in 2050?

De wereld zal veel verder verduurzaamd zijn dan nu. We zullen eraan gewend zijn dat woningen verwarmd én gekoeld worden met een veel lager energiegebruik dan nu het geval is. De energievoorziening zal zo lokaal mogelijk plaatsvinden, waarbij overtollige elektrische energie in accu’s of als warmte in de bodem wordt bewaard.

Wat voor rol speelt het bestaande vastgoed daarin?

Het bestaande vastgoed, tot en met het bezit van de jaren ’80, zal voor zo’n 50% gesloopt zijn. Het vastgoed dat er dan nog staat, zal sterk verduurzaamd zijn met passieve én actieve voorzieningen. Particuliere woningbezitters (momenteel zo’n 60% van de Nederlandse woningen), zullen niet altijd tot verduurzaming zijn overgaan. De overheid kan via fiscale maatregelen de businesscase voor particulieren gunstiger maken om hen er toe te bewegen om te verduurzamen. Uiteindelijk hebben deze bezitters dan de keuze uit drie opties: geld uitgeven aan maatregelen, geld uitgeven aan stijgende energienota’s of aan dikke truien.

"We moeten het zoeken in simpele oplossingen, zoals het wit kleuren van daken"

Wat moeten we morgen anders doen?

Verduurzamen met passieve middelen, zoals spouwisolatie, loopt wel op z’n eind qua technische mogelijkheden. Daarom moeten we het in simpele en slimme oplossingen zoeken, zoals het wit kleuren van daken, wat nu nog veel te weinig gedaan wordt. Het aardgasnet moeten we niet afdanken, maar deze infrastructuur meenemen in de toekomst naar de distributie van nieuwe energiemedia zoals waterstof.

Welke rol heeft Mitros daarin en wat kan NRP betekenen?

We moeten met elkaar de industrie (en de wetenschap) blijven uitdagen om te blijven innoveren en zoeken naar nieuwe mogelijkheden. NRP kan daarbij helpen. Mitros doet hieraan actief mee door de markt uit te dagen met challenges, zoals we ook de afgelopen jaren diverse keren gedaan hebben. Na de huidige Covid-periode, gaan we dat zeker weer opnieuw doen.

 

Mitros is met ruim 28.000 woningen de grootste woningcorporatie in de steden Utrecht en Nieuwegein. De missie van Mitros is het goed wonen mogelijk maken voor mensen met een laag inkomen. Dat doet Mitros door het verhuren van goede en betaalbaare huizen. Mitros werkt aan een goede dienstverlening, betaalbaarheid, beschikbaarheid en kwaliteit van de woningen.

Lees ook

Een uitgave van NRP Academie